Herinnering zoeken
Totaaloverzicht Voornaam Achternaam
 
Aan Stan Storimans
08-01-1969 12-08-2008
 
Home
Fotoalbum
Audio & Video
Levensloop
Kaarsjes
Herinneringen
Condoleances
Stamboom
 
 
 
Hoofdpagina
Zoeken
Site aanmaken
Mogelijkheden
Vragen/FAQ
Links
Organisatie
Partners
Contact
Login
 
 
 

Stan Storimans, Tilburg, 8 januari 1969 - Gori, 12 augustus 2008

advertentie van Stan Storimans

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Stan_Storimans

Loopbaan

Storimans was vanaf het begin van de uitzendingen van RTL Nieuws - vanaf 1989 - bij dit commerciële tv-journaal in dienst [1]. Zijn belangrijkste reportages maakte hij in conflictgebieden, zoals in 1997 in het toenmalige Zaïre, in Ethiopië en meer recentelijk in Afghanistan. Daarnaast filmde hij ook belangrijke sportevenementen, zoals de Olympische Winterspelen 2002 [1] en 2006 [2], en het Europees kampioenschap voetbal 2008 [3]. Sinds 2000 beschikte hij in zijn Noord-Brabantse woonplaats Goirle[1] over een eigen mediabedrijf, Storicam Mediaproducties geheten [1], waarvoor hij vier mensen in dienst had.

Eind 2008 zou van zijn hand de verhalenbundel Oog op de wereld verschijnen. Daarin zouden alle narigheden staan vermeld die hij de afgelopen kwart eeuw in zijn werk als cameraman had meegemaakt [1]. Het boek zal nu, als eerbetoon, worden afgemaakt door de journalist Johan van Grinsven en uitkomen op 8 januari 2009, de dag dat Storimans veertig jaar zou zijn geworden[4].

Overlijden

In augustus 2008 was hij met correspondent Jeroen Akkermans in Georgië om verslag te doen over het conflict tussen Georgië en Rusland over Zuid-Ossetië. Bij een bombardement van het Russische leger op de Georgische stad Gori kwam Stan Storimans op 39-jarige leeftijd om het leven [5]. Akkermans raakte daarbij gewond aan een been. Beiden waren geraakt door rondvliegende granaatscherven vlakbij hun auto. Nog vier andere personen vonden de dood en een onbekend aantal mensen raakte gewond. Naar aanleiding van de dood van Storimans ontbood der Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen de Russische ambassadeur in Den Haag.

Op 13 augustus 2008 verscheen in de Russische krant L!fe een verhaal dat Storimans door een auto-ongeluk om het leven was gekomen en dat de Europese propagandamachine het als een Russische aanval wil doen voorkomen. Op de foto's in L!fe is onder andere journalist Akkermans te zien, die een gewonde Israëlische journalist probeert te helpen. Volgens L!fe is Akkermans echter de gewonde niet aan het helpen maar aan het verslepen vanaf de plek van het vermeende ongeval teneinde het 'auto-ongeluk' te doen voorkomen als een Russische aanval. L!fe schrijft dat Gori niet getroffen is door een raket, want er is immers geen inslag te zien. [6]. Volgens andere - ook Russische kranten - was er wel sprake van een aanval van de zijde van Rusland [7]. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was er geen inslag van een raket te zien omdat Storimans werd gedood door een clusterbom [8] [9]. In mei 2008 namen meer dan honderd landen een verdrag aan om clusterbommen te verbieden omdat ze hoge aantallen burgerslachtoffers veroorzaken. De belangrijkste producenten van clustermunitie, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, waren niet op de bijeenkomst aanwezig. Rusland ontkent het gebruik van clusterbommen in Georgië.

Storimans werd donderdag 21 augustus 2008 begraven op de begraafplaats Vredehof in Tilburg. De Georgische presidentsvrouw Sandra Roelofs bood eerder aan bij de uitvaart aanwezig te zijn. Dit aanbod wees de familie van Storimans af omdat ze geen politieke lading wilden geven aan de uitvaart. [10] De dienst in de St. Lucaskerk werd onder andere bijgewoond door de ministers Ronald Plasterk en Maxime Verhagen. Ook RTL-collega's waren aanwezig waaronder correspondent Jeroen Akkermans die samen met Storimans in Georgië was.

  1.  'Ooit word ik zelf wereldnieuws'. De Telegraaf (13 augustus 2008).
  2.  RTL Nieuws-Dagboek 1 - Turijn here we are!. RTL Nieuws (13 februari 2006).
  3.  RTL Nieuws op het EK. RTL Nieuws (12 juni 2008).
  4.  Boek Stan Storimans komt toch uit. RTL Nieuws (13 augustus 2008).
  5.  Cameraman Stan Storimans omgekomen in Georgië. Het Parool (12 augustus 2008).
  6.  Грязная информационная война. Из погибших в дорожной аварии сделали жертв бомбардировки! Фото (waarschuwing: schokkende foto's!). L!fe (12 augustus 2008).
  7. Medvedev Orders Halt to Fighting. The Moscow Times (13 augustus 2008).
  8. Georgia: Russian Cluster Bombs Kill Civilians. Human Rights Watch (15 augustus 2008).
  9. 'Clusterbom doodde Storimans'. De Telegraaf (15 augustus 2008).
  10. Stan Storimans donderdag begraven,Omroep Brabant, 18 augustus 2008

 

 
Verstuur 
Login 

Deze site is aangemaakt door Stichting De Vierschaar
Neem contact op >>